Poleptání
K poleptání dochází, když je živá tkáň vystavena žíravině, například silné kyselině nebo zásadě. Může způsobit rozsáhlé poškození tkáně. Poleptání se klasifikují podle standardní klasifikace popálenin.Mezi hlavní druhy dráždivých a žíravých látek patří kyseliny, zásady, oxidační činidla, rozpouštědla, redukční a alkylační činidla. Poleptání mohou způsobovat také některé druhy chemických zbraní, například zpuchýřující látky (kupř. yperit nebo lewisit) nebo látky způsobující kopřivku
Pro poleptání je charakteristické:
- na rozdíl od popálenin není přítomen zdroj tepla
- vzniká okamžitě při kontaktu s chemikálií
- může být velmi bolestivé nebo naopak nemusí být hned zjevné či zjistitelné
První pomoc při poleptání:
- Důkladně vyplachujte proudem tekoucí vody tak, aby chemikálie odtékala co nejkratší cestou – neleptala další části kůže nebo sliznic – alespoň 10 minut
- Sterilně přikryjte postižené místo – v případě poleptání kůže známou chemikálií je možné krytí prosytit slabým neutralizačním roztokem – u kyselin mýdlovou vodou nebo roztokem jedlé sody, u zásad citronovou šťávou nebo octem
- Přivolejte záchrannou službu – tel. 155 nebo 112